Kasviskroketit
Erilaiset kroketit kuuluvat oleellisena osana espanjalaista tapas-kulttuuria. Kasviskroketit ovat ihanan rapsakoita pinnalta ja suussa sulavan meheviä sisältä. Dipiksi sopii esimerkiksi aioli, mutta se ei ole välttämätöntä. Maistuu niin kylmänä kuin lämpimänä.
Ainekset:
1 sipuli
1 porkkana
100 g pakasteherneitä
3 dl maitoa (kauramaito käy myös)
50 g vehnäjauhoja
Puolikas kasvisliemikuutiota
Laakerinlehti
Kuivattua timjamia
Mustapippuria
Oliiviöljyä
Suolaa
Kaksi kananmunaa
Korppujauhoja
Öljyä friteeraukseen
Kuori ja pilko hyvin hienoksi sipuli ja porkkana. Kaada maito kattilaan ja lisää sipuli, porkkana, kasvisliemikuutio, laakerinlehti, suolaa, pippuria ja noin tl timjamia. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä niin, että maito juuri kiehuu. Keitä n. 20 minuuttia. Keitä toisessa kattilassa pakasteherneitä noin 5 minuuttia, siivilöi ja muussaa haarukalla karkeaksi.
Poista laakerinlehti ja siivilöi. Säästä myös maito! Laita kattilaan reilu loraus oliiviöljyä ja paista vihanneksia muutama minuutti. Lisää pakasteherneet Lisää vehnäjauho ja sekoita hyvin. Lisää vähitellen siivilöity maito seokseen jatkuvasti sekoittaen niin kauan, että taikinasta tulee sopiva koostumukseltaan, niin että kroketit pysyvät muodossaan.
Muotoile taikinasta sopivan kokoisia kroketteja ja laita vetäytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
Vatkaa munat ja kaada korppujauhoja lautaselle. Pyöräytä kroketit kananmunassa ja sitten korppujauhoissa niin, että ne peittyvät kauttaaltaan korppujauhoihin. Kuumenna öljy rasvakeittimessä tai kattilassa 180-asteiseksi. Kypsennä kroketit kauniin ruskeaksi pienissä erissä ja nosta reikäkauhalla joko siivilään tai talouspaperin päälle ylimääräisen öljyn poistamiseksi.
Tarjoile heti kuumana osana tapaspöydän antimia, vaikka ne maistuvat myös kylminä, tosin pinnan rapsakkuus vähän kärsii tästä.
Kommentit
Lähetä kommentti