Paella de Marisco - Äyriäispaella

 


Paella on varmasti tunnetuin espanjalainen ruoka ja alunperin Valencian seudun riisiviljelmillä kehittynyt ruoka on levinnyt erilaisine versioineen ympäri Espanjaa.

Neljän hengen äyriäispaellaan tarvitaan seuraavat ainekset:

2dl Bomba tai muuta lyhytjyväistä riisiä

5dl kalalientä 

Puolikas vihreä paprika

Puolikas punainen paprika

Kaksi tomaattia

Sipuli

Kaksi valkosipulin kynttä

100g katkarapuja

8kpl jättikatkarapuja

10kpl sinisimpukoita

Sitruuna

1dl oliiviöljyä

1g sahramia

1tl savupaprikajauhetta

Sahramin ja savupaprikan voi korvata myös valmiilla paella-mausteseoksella


Espanjalaista bomba-riisiä löytyy ainakin espanjalaisiin tuotteisiin erikoistuneista liikkeistä, mutta myös muut lyhytjyväiset riisit soveltuvat paellaan.


Valmiita mausteseoksia löytyy useista kaupoista.


Parhaimmillaan sahrami on, kun onnistuu löytämään kokonaisia lituja, mitkä murskataan ruokaan valmistushetkellä.

Voit valmistaa paellan aidossa paellerassa, mutta esimerkiksi wok-pannu sopii myös hyvin valmistukseen.

Aloita kuumentamalla pannussa noin desi oliiviöljyä ja kypsennä jättikatkaravut kypsiksi. Laita ne sivuun odottamaan.

Pilko sipulit ja kuullota samassa öljyssä ja lisää pilkotut tomaatit sekaan. Lisää vielä riisi, kalaliemi ja mausteet ja anna kypsyä sopivalla lämmöllä, välillä sekoitellen.

Pilko paprikat ja lisää mukaan.

Sekoita katkaravut sekaan ja lisää simpukat painamalla ne riisiin. Kun simpukat alkavat avautua, laita jättikatkaravut vielä lämpiämään paellan päälle.

Anna vetäytyä hetki ennen ruokailua ja varmista, että kaikki simpukat ovat avautuneet. Lisää vielä sitruunan siivuja päälle.

Paella on helppo ruoka tehdä myös isommalle joukolle ruokailijoita.



Viinisuositukseksi käy erinomaisesti kuiva, verdejo-rypäleestä valmistettu espanjalainen valkoviini.



Kommentit

Suosikit

Espanjalainen makkarapata

Gambas al Pil Pil

Pinaatti-kikhernelasagne

Burgundinpata

Kermainen ahvenkeitto

Sitruunainen avokadorisotto

Pähkinäinen päärynä-gorgonzolarisotto

Paahdettuja uunijuureksia ja tofua

Tomaatti-härkisohratto

Kesäkurpitsa-kookoskeitto